Uydu türleri farklı kullanım amaçlarına hizmet ederler. Bu türler kısaca; haberleşme uyduları, astronomi uyduları, meteoroloji uyduları, keşif (casus) uyduları, seyir (navigasyon) uyduları ve gözlem uyduları şeklinde sıralanabilir. Haricen her uzay istasyonu ve uzay sondası da birer yapay uydu olarak tanımlanabilir.
Bu uydular atmosferin gözlem koşulları üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle uzay araştırmalarında çok önemli bir yere sahiplerdir. Bu uyduları uzay gözlem evleri olarak da tanımlayabiliriz. Ayrıca Gök cisimlerini gözlemlemelerine izin veren çok güçlü teleskopları var.
Bu uydular, radyo televizyon yayınlarının daha fazla alana yayınlanabilmesi ve internet, telefon gibi iletişim hizmetlerinin kullanımı için uzaya gönderimektedir.
Bunlar, dünyadaki meteorolojik olayları izlemek ve verileri kaydetmek için kullanılan uydulardır. Bu uydular Havatahmin raporlarının düzenlenmesinde kullanılmaktadır.
Bu uydular askeri amaçla kullanılmakta ve ülkelerin birbirlerinin askeri hareketlerini izleyebilmesine olanak tanır.
Bunlar, radyo sinyalleri yardımıyla mobil cihazları bulmak için kullanılan uydulardır. Gemilerde, uçaklarda, arabalarda, cep telefonlarında ve bilgisayarlarda kullanılan sistemler sayesinde çok küçük hatalarla pozisyon belirlenebilir.
Sivil gözetleme uydularıdır. Maden yataklarının belirlenmesi, doğal afetlerin izlenmesi, hayvan hareketlerinin izlenmesi ve haritaların oluşturulması gibi çok çeşitli amaçlarla kullanılabilirler.
Bir gökcisminin çekiminde kalarak onun çevresinde dolanan ve onunla birlikte Güneş çevresinde dönen daha küçük gökcismi.
Uydular casusluk, televizyon ve telekominikasyon, navigasyon, hava durumu, Dünya'nın gözlemlenmesi, Dünya'nın manyetik alanının ölçülmesi ve zaman zaman savaşlarda düşmanın gözlemlenmesi amacı ile kullanılmaktadır.